gasgeneratoren_netcongestie_1920x1080_678f8f552e.webp

Gasgeneratoren als tijdelijke oplossing tegen netcongestie:

Is er een groener alternatief?

De energietransitie is in volle gang en netcongestie is hiervan een ongewild gevolg. Dit staat vergroening in de weg, bijvoorbeeld doordat het bedrijven lastig maakt om hun wagenpark te electrificeren. Het probleem dwingt ons om innovatieve en soms onverwachte oplossingen te vinden. Recentelijk heeft de provincie Utrecht, in samenwerking met Tennet en Stedin, besloten om gasgeneratoren in te gaan zetten als tijdelijke maatregel tegen netcongestie. Dit roept vragen op over de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van onze energievoorziening. Hoe toekomstbestendig zijn deze gasgeneratoren, en is er geen groenere oplossing? 

Gasgeneratoren ondersteunen de energietransitie

 

Het probleem van netcongestie is klip en klaar. Zonder maatregelen dreigen in 2030 anderhalf miljoen kleinverbruikers te maken te krijgen met stroomuitval. De gasgeneratoren die de provincies Utrecht, Flevoland en Gelderland willen gaan inzetten om lokaal stroom te produceren, zijn dan ook broodnodig.

“Lokale energieopwekking heeft de toekomst en kan bovendien heel groen en duurzaam zijn”, zo legt Martin Marijnissen uit. “Maar in dit geval hebben we het over assets die energie moeten leveren wanneer wind- en zonne-energie niet voldoende is. Juist dan biedt de zekerheid van een gasgenerator uitkomst.” Martin is Director New Business bij Pon Power en vanuit die functie nauw betrokken bij projecten waarbij lokale energieoplossingen het landelijke elektriciteitsnet niet belasten, maar waarbij wel de benodigde stroom wordt geproduceerd.

Martin: “Het is begrijpelijk dat de gasgeneratoren, als verbranders van fossiele brandstof, de nodige wenkbrauwen doen fronzen. Maar de energietransitie gaat in zulke grote stappen, dat we deze tussenstap nodig hebben. Een tussenstap die 100% garantie op energie geeft, vooral als duurzamere energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens niet thuis geven. Wij hebben ook gasgeneratoren die op waterstof draaien, maar omdat de beschikbaarheid van groene waterstof erg beperkt is, zijn deze gasgeneratoren nog altijd de meest verantwoorde oplossing.”

Lokaal kan het groener

Pon Power maakt lokale energieopwekking al decennia mogelijk. In bijvoorbeeld de glastuinbouw; een branche waarbij eigen energieopwekking standaard in het businessmodel zit. “Maar”, vertelt Nico van den Biggelaar, “de laatste jaren doen we dat ook bij bedrijven die geen of slechts een kleine netaansluiting kunnen krijgen bij uitbreiding of nieuwbouw. We zien dat bedrijven soms op een wachtlijst staan met een wachttijd van vijf jaar, zonder garanties op een aansluiting. Dit is natuurlijk verre van ideaal voor bedrijven die willen groeien en innoveren. Daarom bieden wij oplossingen die deze bedrijven in staat stellen om het heft in eigen handen te nemen."

Met een microgrid kunnen deze bedrijven vooruit. Soms met een gasgenerator, maar vaak zonder. “Met zonnepanelen en batterijen, en soms nog een zeer beperkte netaansluiting, redden we het vaak. Deze bedrijven zijn niet langer afhankelijk van het overbelaste elektriciteitsnet en kunnen hun bedrijfsvoering voortzetten zonder onderbrekingen. Dit is echt groen en duurzaam, zonder de noodzaak van generatoren in de dagelijkse operaties."

"Het belangrijkste is dat bedrijven niet langer hoeven te wachten op een oplossing voor netcongestie," benadrukt Nico. "Wij bieden oplossingszekerheid door hen te voorzien van de technologie en ondersteuning die ze nodig hebben om onafhankelijk te worden van het hoofdnetwerk. Dit is niet alleen goed voor hun bedrijfsvoering, maar ook voor de duurzaamheid van onze energievoorziening als geheel." 

cat_solar_satter_orchids10_1920x1080_0e734c5452.webp
cat_batterij_4_8730f8731f.webp

Betaalbare batterijen steeds vaker een oplossing

Naast gasgeneratoren zien we ook een opmars van betaalbare batterijoplossingen. Deze batterijen kunnen overtollige energie van zonnepanelen en windmolens opslaan, waardoor bedrijven en huishoudens minder afhankelijk zijn van het overbelaste elektriciteitsnet. "De technologie achter batterijen is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor ze een steeds aantrekkelijker alternatief worden," zegt Nico. "Vooral lithium-ion batterijen zijn in prijs gedaald en bieden een hoge opslagcapaciteit. Wij zetten ze veelvuldig in, in onze microgrids."

Deze batterijen kunnen niet alleen pieken in energiegebruik opvangen, maar ook bijdragen aan een stabielere en duurzamere energievoorziening. "Vaak kunnen bedrijven met de juiste combinatie van zonnepanelen en batterijen volledig zelfvoorzienend worden," voegt Nico toe. "Dit is een zeer groene oplossing die niet alleen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert, maar ook de druk op het elektriciteitsnet verlaagt."

Hoewel de inzet van gasgeneratoren een noodzakelijke tussenstap kan zijn, blijft de focus op duurzame en innovatieve oplossingen essentieel. "De energietransitie vraagt om flexibiliteit en vooruitdenken," concludeert Nico. "Met de voortdurende ontwikkeling van batterijtechnologie en andere groene oplossingen, kunnen we een toekomst tegemoet gaan waarin netcongestie geen belemmering meer is voor groei en innovatie."